Dagsbergs skola och fritidshem ligger på Vikbolandet, vackert belägen cirka fem kilometer från Norrköping. Vi har nära till skog och natur och har en härligt stor skolgård.

onsdag 22 mars 2023

Rektorsbrev mars

 

Hej alla familjer! 

Nu i mitten av mars har vi kommit hälften av vår vårtermin och 3/4 av vårt läsår. Lite sol har vi hunnit njuta av och man känner att våren ändå börjar närma sig trots att det varit snö och kyla nu i mars. Vi har haft en ny period av sjuka under/efter sportlovet för barn och vuxna, men under denna vecka har det gett med sig.   

   


I detta brev: 

Terminens andra elevråd...

 • Åtta elever i elevrådet mötte mig förra onsdagen för att representera sina klasser och deras klassråd. Vi har bjudit in Kicki på våra möten lite då och då för att kunna ställa frågor till henne om maten. Nu senast var frågan om alla elever kan få önska mat igen. Hon skulle återkomma. Barnen hade också önskat juice och det berättade Kicki att hon börjat servera på mellis för frita. 
 • Alla klasser har fått tycka till om önskemål till skolgården och detta har lämnats till medlemmarna i trygghetsteamet och leksaker har nu beställts. Snart kommer en massa nya leksaker. Viktigt att vi alla vuxna pratar om vikten att vara rädda om sakerna så de håller! 
 • Kring studiero och trygghet så upplever 6 av 8 klasser att det är bra i klasserna, de andra två jobbar med att hitta lugnet efter lov, personals sjukfrånvaro med mera. De allra flesta klasserna (7 av 8), tycker att det är bra på rasterna, utan en som tycker att det är lite bråkigt. Anledningen var då att rasten känns lång, blir därför lätt bråk och rasten blandas med andra årskurser. 
 • Eleverna är jätteduktiga på att lyfta på vilka sätt de har fått vara delaktiga och haft inflytande i skolan och på frita. Inför detta elevråd kom de på över 18 exempel till exempel att de hade önskat basket till idrotten och det planerade Ylva in, man har önskat aktiviteter på frita som blivit av och man har fått välja uppgifter under lektionstid. 
 • Som projekt funderar elevrådet på att ha en vecka i maj/juni där de ansvarar som rastansvariga. Spännande!  


Studiedagarna - vad gör pedagogerna då?

Den 6-7 mars hade vi studiedagar men fritidshemmet hade öppet. Fritidshemmet har då aktiviteter ungefär som på loven och det brukar vara färre andel elever som är i behov av omsorg. Just dessa två dagar innehöll bland annat SPA-behandlingar i det nya iordningsställda "lugna rummet" inne på frita, men självklart även annat roligt.


Skolans två förstelärare Marie och Lina, tillsammans med mig (rektor) hade satt samman programmet för dessa två dagar och det bestod av:

 • Legilexi
  • Alla lärare fick lära sig mer om programmet som kollar av barns läsförmåga och hur man kan arbeta vidare med det i klassrummet
  • Om du är nyfiken - läs mer på LegiLexi
 • NPF / funktionsvariation tex. ADHD, autism mm för både frita/skola
  • Föreläsning som Centrala barn- och elevhälsan höll i
  • Diskussion och reflektioner
 • IBIS för både frita/skola
  • Föreläsning av professor Martin Karlberg, Uppsala universitet
  • Diskussion och reflektioner
 • Årskurslagsarbete


Omklädningspaviljong - renovering av idrottens omklädningsrum

Från vecka 8 och fram till sommarlovet så renoveras idrottens omklädningsrum för både flickor och pojkar. Problematiken med dessa lokaler har lyfts många, många gånger både av elever, personal och vårdnadshavare och nu får vi det äntligen fixat. Utifrån en bedömning man gjorde sommaren-2022 så ligger flera arbetsinsatser inlagt kring lokalen tex. fixa vatten och avlopp, fräscha upp och skapa bättre duschutrymme inne hos flickorna. Två paviljonger som står bredvid varandra finns bakom idrottshuset, mot villorna.


"Gamla matsalen" är nu färdigrenoverad // Lokaler för ljudvila för de som behöver

Gamla matsalsdelen i idrottshuset kommer bli studielokaler för de elever som behöver ljudvila och som behöver komma någon annanstans för att plugga, äta lunch osv. Syftet med lokalen är inte att elever ska "plockas bort" från sin klass, utan mer erbjuda en miljö som är anpassad de barn som behöver en lugn miljö för att orka en hel dag i skolan och fritidshem. Lokalerna kommer vara kopplade till elevhälsoteamet och används inte av all personal på skolan.


Familjelördag - inställt

Tyvärr har vi insett att det blir svårt att få till denna aktivitet i vår. Intresset finns, men inte riktigt orken just nu. Vi ställer därför in familjelördagen i april och hoppas på att vi får till en familjeaktivitet som denna vid ett annat tillfälle.


Diskussion kring skolavslutning i juni

Vi arbetar med frågan kring skolavslutningen och har kommit så långt som att vi inte kommer vara i kyrkan och man kommer kunna bjuda med de som vill närvara tex. alla i familjen, mor- och farföräldrar mm samt att vi har det gemensamt - alltså inte olika omgångar för olika årskurser. Dock har vi inte lyckats landa i vilken tid, så återkommer när vi kan gå ut med en inbjudan. 

 


Hör av er om ni har några frågor eller tankar.

Ha det så bra!  


Frida Dahlström

Rektor

Dagsbergs skola: åk F-3 samt fritidshem

Telefon: 011-15 53 62

E-post: frida.dahlstrom@norrkoping.se