Dagsbergs skola och fritidshem ligger på Vikbolandet, vackert belägen cirka fem kilometer från Norrköping. Vi har nära till skog och natur och har en härligt stor skolgård.

onsdag 9 augusti 2023

Information från skolsköterskan


Hej!

Nedan finns information för att förebygga huvudlöss. Läs gärna innan terminsstart.

Information till vårdnadshavare

 Förebygga huvudlöss i skolan

Information till vårdnadshavare

Risken att drabbas av huvudlöss är störst på sommaren då lössen är mest aktiva.

När terminen börjar kan lössen spridas. Det bästa sättet att förhindra spridning av löss är att finkamma barnets hår före terminsstart och efter lov samt behandla huvudlöss.

 

Smittvägar/smittspridning

Huvudlöss lever av blod och trivs bäst nära hårbotten. Spridningen sker genom närkontakt huvud mot huvud. Lusen torkar snabbt ut utanför håret och smittar då inte varför risken att smittas via mössor, kam eller hårborstar liten. Löss sprids oavsett om håret är nytvättat eller ej och oavsett hårlängd. Huvudlöss kan varken flyga eller hoppa.

 

Symtom

Klåda i hårbotten är en anledning till att luskamma, löss kan förekomma utan klåda.

Svart puder på huvudkudden eller kragen kan vara tecken på huvudlöss.

 

Hur upptäcker jag löss?

Lössen är två till tre millimeter långa och genomskinliga. Färgen varierar från grå, brun, och svart.  Enklaste sättet att upptäcka huvudlöss är att använda en luskam som finns att köpa på apotek. Instruktion finns på Vårdguiden 1177

 

Behandling

Vid förekomst av löss kontakta i första hand apotek eller Vårdguiden 1177 för råd. För bästa resultat är det viktigt att alla i familjen undersöker och behandlar eventuella löss samtidigt. Det är enbart den person som har löss som ska behandlas. Efter behandling kan barnet eller eleven återgå till förskolan eller skolan.

 

Referenser

Vårdguiden 1177

Avlusningsdagarna


Med vänlig hälsning

Jessica Holmlund Skolsköterska