Dagsbergs skola och fritidshem ligger på Vikbolandet, vackert belägen cirka fem kilometer från Norrköping. Vi har nära till skog och natur och har en härligt stor skolgård.

onsdag 6 december 2023

Rektorsbrev december

Nu summerar vi terminen som gått, avslutar det sista, firar och umgås! Sen laddar vi batterierna både små och stora med ett jullov, på frita eller hemma, och är tillbaka till en spännande vårtermin!I detta utskick: 

·         Återkoppling från november;

o   Barnboksvecka med författarbesök

o   Föräldraråd med protokoll

o   Elevenkät

o   Elevrådet

 

·         Kommande händelser i december;

o   Fadderaktivitet

o   Besök av lärare från nordiskt samarbete med fokus på läsning och läsinlärning

o   Julfest på frita

o   Lucia

o   Personal

o   Jullov och vårterminens start

 

Återkoppling från november:

Vi kan se tillbaka på ett november som innehöll en hel del roliga saker som

o    Barnboksvecka med avslutande författarbesök

Utvärderingen av barnboksveckan var att den blev jättebra och omtyckt av barnen. Även författarbesöket av Johan Unenge blev otroligt lyckat där han visade upp sina talanger med att skissa och författa. Författarbesöket bekostas av pengar från Skapande skola, som vi söker pengar från varje år.

 

o    Föräldraråd med protokoll

Förra mötet blev inställt, men nu har vi äntligen träffats och pratat om årets fokus för oss på skolan, hur vi har det, om det blir någon ny skola osv. Vi har inte bestämt datum för föräldraråd i vår, men kommer bli vid två datum och digitalt som nu. Önskemål om programpunkter kom fram under mötet och som vi hoppas ska kunna planera in. Länk till protokollet.

 

o    Elevenkät

Alla elever från förskoleklass till årskurs 3 har nu fått svara på enkäten som skickas ut av kommunens kuratorer. Vi brukar kalla den ”trygghetsenkäten” då den syftar främst på barnets trygghet och mående på skolan och inte om t.ex. kunskap och ledarskap i klassrummet. Enkäten i vår är från utbildningskontoret och då lyfts fler frågor från ett mer vidare perspektiv. Vi har ännu inte fått resultatet men kommer presentera det kort på föräldrarådet i vår och sedan i Planen mot kränkande behandling som utvärderas i maj och skickas ut revideras i september-24.  

 

o    Elevrådet november

De flesta klasser tycker att det är bra med både studieron, trivsel och trygghet. Några klasser tycker att studieron kan förbättras och att de regler som finns i skolan kring hur vi ska vara på lektionerna och mot varandra behöver förtydligas. Eleverna lyfter fram flera områden av elevdelaktighet varav idésprutorna på frita är en av dem. Barnen lyfte många matfrågor denna gång och det har jag sedan lyft vidare i köksmötet med Kicki och hennes chef. Det handlar om vilka rätter som serveras, om man kan få mer mat, få önska maträtter osv. Barnen berättade också om deras diskussioner kring Ansvar som de haft i klassrummet och vår IBIS-matris.


Kommande händelser i december:

o    Fadderaktivitet

Vi har ett antal träffar varje termin för att bygga relationen mellan årskurserna och att de äldre ska få ta lite ansvar i en planerad situation. Under december kommer F/2 och 1/3 träffas och ha julpyssel ihop. Mer information kommer via mentorerna.

 

o    Besök av lärare från nordiskt samarbete med fokus på läsning och läsinlärning

Genom att jag var med i samarbetet med rektorsutbytet där jag ihop med fem andra rektorer fick åka till Trondheim i våras, så är det nu några lärare från de nordiska samarbetskommunerna som kommer och besöker Norrköping. Detta sker vecka 50 och de kommer besöka Dagsbergs skola förmiddagen den 13/12. Här på skolan kommer de få träffa förskoleklassen och årskurs 1, få lära sig lite mer om läsinlärning och hur Skolverket lyfter läsinlärningen av speciallärare Marie och mig. Marie kommer även komma in på vilket sätt vi ger specialundervisning i de lägre åldrarna enligt svensk modell. 

 

o    Julfest på frita, 6/12

Vilken rolig julfest vi fick till och tack alla som kom! Tack även till alla ni på frita som fixat till allt.

 

o    Lucia

Inbjudan har skickats med eleverna i årskurs 2 och 3. De kommer bjuda på ett varsitt luciatåg för våra elever och för sina nära och kära. Luciafirandet hålls i Dagsbergs kyrka på onsdags morgonen/förmiddagen den 13/12. För frågor, ta kontakt med mentor.

 

o    Personal

Genom att specialpedagog Malin kommer fortsätta med hela sin tjänst på Tåby från årsskiftet så har vi fått en ny speciallärare hos oss. Helena Herrmann började hos oss 1/12 och kommer jobba onsdag-fredag, då hon i nuläget studerar måndagar och tisdagar. Vi hälsar Helna varmt välkommen till oss! Samtidigt vill vi tacka Malin för denna termin och lyckönska henne framåt!

 

Vi håller på med att rekrytera tjänsten på frita, men vi är inte klara än. Under tiden hoppas vi att Ann kan vara kvar hos oss.

o    Jullov och vårterminens start

Julavslutningen kommer att vara tisdagen den 19 december i Dagsbergs kyrka och då endast elever och personal. Vi kommer ha två sittningar och där man också träffas i sina klassrum för att ha lite julfika innan det är dags att säga God jul. Skolbussarna går hem kl. 11:00 denna dag, alt. att barnen är kvar på frita eller blir hämtade av er föräldrar.

Julfrita kommer vara enbart vi på Dagsberg, så ingen ihopslagning.

Jullovet pågår mellan 19 dec-8 jan. Skolstart av vårterminen tisdag 9 januari kl. 8:15.  

Den 8 jan. börjar vårterminen med en studiedag och då är både skola och frita stängda för fortbildning och planering. Återkommer med en julhälsning närmre jul!  


Vänliga hälsningar


Frida Dahlström
Rektor Dagsbergs skola

Telefon: 011-155362
frida.dahlstrom@norrkoping.se
www.norrkoping.se